+48 696 105 839
+48 696 105 839
Blog
  • Strona główna

Czy ma Pani zgagę?

Autor Edyta 0
2016
11
15

Idąc do lekarza z dolegliwościami, takimi jak opryszczka, kołatanie serca, ucisk w klatce piersiowej, mdłości, tudzież innymi pozornie niezwiązanymi ze zgagą objawami często usłyszymy pytanie „Czy ma Pani zgagę?” Wszyscy wiemy, że odczucie pieczenia w przełyku jest oznaką zgagi. Większość z nas, w tym także lekarze, uważa, że to oznacza nadmiar wydzielanego kwasu solnego w żołądku. Zatem, gdy odpowiesz twierdząco, zostaną Ci przepisane leki, które mają za zadanie neutralizować kwas solny w żołądku i pozbawić Cię dobrego trawienia spożywanego pokarmu, co skutkuje złym wchłanianiem aminokwasów, witamin z grupy B, żelaza itp. Gdy zabraknie kwasu solnego, to jesteś również pozbawiona bodyguarda Twoich jelit i strażnika zdrowia. Kwas solny odpowiedzialny jest za neutralizację wszystkich patogenów (bakterii, wirusów), które spożywamy wraz z jedzeniem. Przy prawidłowo działającym układzie pokarmowym, pokarm przemieszcza się bez zakłóceń w dół.

    zgaga-1            Zgaga to stan, w którym kwas żołądkowy kieruje się w górę w stronę przełyku i powoduje podrażnienie jego delikatnych tkanek.Wbrew powszechnej opinii nie następuje to wskutek nadmiernej produkcji kwasu chlorowodorowego w żołądku, ale z powodu ponownego wpłukiwania do niego pochodzących z jelit zbędnych produktów przemiany materii, substancji toksycznych i żółci. W wielu przypadkach zgaga następuje wtedy, gdy żołądek wytwarza zbyt małe ilości kwasu chlorowodorowego,co prowadzi do pozostawania w nim pokarmu zbyt długo i w konsekwencji do fermentacji. Zatem zażywanie środków zobojętniających kwas solny, tzw. inhibitorów pompy protonowej, może bardziej osłabić procesy trawienne i spowodować problemy z żołądkiem i dalszą częścią układu pokarmowego, a także moczowego. Gorzki smak w ustach pojawia się na skutek żółci, która wróciła do żołądka, a stamtąd do ust. Następuje to na skutek poważnego zatkania jelit, które pojawia się, np. podczas zaparć. Część zawartości jelitowej, zamiast przesuwać się w dół i zostać wydaloną, cofa się nieco, co z kolei może wpłynąć na przesunięcie się żółci, bakterii, , gazów, toksyn i innych substancji drażniących w stronę górnych części przewodu żołądkowo-jelitowego. Przykładowo: żółć w jamie ustnej zmienia wartość pH śliny i hamuje jej działanie oczyszczające, na skutek czego usta stają się podatne na występowanie zakaźnych drobnoustrojów. W medycynie funkcjonalnej i holistycznym podejściu szukającym przyczyn dolegliwości pytanie powinno brzmieć „Czy cierpi Pani na zaparcia?”.

autor: Edyta